Korfbalclub KC Leuven start nieuw sportseizoen met rookvrije sportterreinen

Korfbalclub KC Leuven start nieuw sportseizoen met rookvrije sportterreinen

29 September 2021

Korfbalclub KC Leuven viert in september de start van het nieuwe korfbalseizoen met de invoering van rookvrije sportterreinen in het kader van Generatie Rookvrij. Waarom is de korfbalclub rookvrij geworden? Wat was de aanpak en waar liepen ze tegenaan? Koen Cypers, korfballer bij KC Leuven, vertelt er alles over en geeft tips om ander clubs te inspireren ook aan de slag te gaan.

Koen: “KC Leuven rookvrij maken was één van de doelstellingen die we ons als club hadden gesteld om verder te groeien en te professionaliseren. Het is iets dat perfect paste bij het DNA van onze club en waar we tegelijkertijd ons maatschappelijk engagement mee konden tonen aan de buitenwereld. Door corona schoven we het idee op de lange baan maar toen Stad Leuven voorstelde om de Leuvense sportclubs te ondersteunen in het project Generatie Rookvrij , was dat het ideale moment om dit opnieuw vast te pakken. “

Aanpak

“Eerst hebben we een kernteam samengesteld die het project mee zouden uitrollen. Het kernteam bestond uit  iemand van ons bestuur, een jeugdtrainer, een kernspeler en iemand van het sponsorteam. Vervolgens hebben we gewerkt aan het creëren van draagvlak binnen de club. We informeerden het bestuur, het jeugdcomité, de jeugdtrainers en onze kernspelers dat we onze club volledig rookvrij wilden maken. We polsten naar hun mening, hun bezorgdheden, hun twijfels,... en deden een oproep wie dit mee wou trekken. Hier kregen we meteen véél positieve feedback op van alle verschillende partijen. En gelukkig voor ons geen tegenkanting”, vertelt Koen.

“Het traject zelf heeft een kleine 9 maanden geduurd. Dat lijkt lang, maar dat had voornamelijk te maken met corona. Aangezien de competitie stil lag, wilden we wachten tot het sportseizoen opnieuw startte om te lanceren. De stad Leuven heeft ons hierin goed begeleid met het bezorgen van informatie, materiaal en een plan van aanpak. We organiseren in oktober een eerste voorlichtingsmoment voor leden en ouders.“

“Stad Leuven heeft in die periode ook samengewerkt met twee andere sportclubs die kozen om Generatie Rookvrij sportterreinen uit te rollen: voetbalclub OH Leuven en Rugbyclub Leuven. Dat de andere twee sportclubs het op hetzelfde moment uitrolden, gaf de boodschap - dat roken en sporten niet samengaat - natuurlijk meer kracht.

Breed draagvlak

“Eenmaal voldoende draagvlak was het moment daar om alle leden te informeren over het nieuwe rookvrije beleid. Dat werd al breed gedragen door een belangrijke groep binnen de club en ook van de leden en ouders kregen we alleen maar steun. KC Leuven was sowieso al een club waar amper of geen rokers zijn, noch bij de kern, noch bij de jeugd, trainers of ouders. Dat maakte de stap om het nu ook officieel te maken heel klein.”

“De volgende stap was het signalisatiemateriaal ophangen en samen met de stad Leuven kijken wanneer het beste moment was om hierover naar de buitenwereld te communiceren in de vorm van een persbericht. Tot slot hebben we ook persartikels gedeeld op onze sociale media zodat ook onze partners en andere clubs hiervan op de hoogte waren.”

Banners KC Leuven

 

Durven aanspreken

“Op dit moment hebben we niet het gevoel dat er grote uitdagingen zijn geweest: wij zijn een club waar amper of niet gerookt werd. De grootste uitdaging zal misschien nog zijn om ervoor te zorgen dat dit geen symbolische actie wordt door blijvend te communiceren waarom onze club rookvrij is geworden. Zo zullen we de komende weken en maanden bezoekende clubs, en hun eventuele rokende supporters, moeten wijzen op de nieuwe situatie. Dat is geen rol voor één persoon maar een gedeelde verantwoordelijkheid voor alle KC Leuvenaars. En dat iedereen die een roker op onze terreinen opmerkt hem of haar daarop durft aanspreken.”

Tips van Koen voor een rookvrije sportclub

  1. Stel een coördinator aan die verantwoordelijk is om alles uit te rollen en kan fungeren als eerste aanspreekpunt voor eenieder die vragen heeft over de nieuwe rookvrije situatie.
  2. Zorg voor voldoende draagvlak bij belangrijke groepen (kern, jeugdtrainers, technisch comité,...) voordat je het in de hele club uitrolt. Zo vermijd je tegenkanting en kan je al op voorhand bepaalde bezorgdheden aanpakken.
  3. Betrek je gemeente of stad erbij en vergeet niet om er ook extern over te communiceren. Laat zoveel mogelijk mensen en partners weten welk initiatief jullie genomen hebben en waarom rookvrije terreinen voor de club belangrijk zijn.


 Wil je als sportclub ook deel uitmaken van de beweging Generatie Rookvrij? Bekijk welke stappen je kan zetten.