9 conseils pour arrêter de fumer

Stoppen met roken: 9 tips

14 November 2023

Stoppen met roken: geen eenvoudige beslissing, maar wel de beste die je kan maken voor jouw gezondheid en die van anderen. We geven je graag enkele praktische tips.

Tip 1: Vraag advies

Een goed startpunt: de websites van Tabakstop en Tabakologen.be. Je vind er heel wat informatie over hoe je kan stoppen met roken en hoe verslaving precies werkt.

Nood aan extra persoonlijk advies? Neem dan contact op met een tabakoloog die je vindt op tabakologen.be of bel de gratis rookstoplijn van Tabakstop op het nummer 0800 111 00. Je kan er elke werkdag tussen 15 en 19 uur praten met begripvolle professionals die je gidsen in je zoekproces. 

Tip 2: Bereid je voor

Een goed begin is het halve werk, ook bij een rookstop. Je kans op succes stijgt als je vooraf rustig nadenkt over hoe je gaat stoppen en wat je gaat doen om het vol te houden.

Veel mensen krijgen zin in een sigaret als ze een pakje zien. Is dat ook zo voor jou? Doe dan alles wat je aan roken doet denken het huis uit: alle sigaretten, asbakken, aanstekers …

Ga je op café met een roker? Bereid je daar dan mentaal goed op voor. Of beter: las de eerste weken of maanden een cafépauze in.

Tip 3: Kies een goede stopdatum

Kies een rookstopdatum die het beste werkt voor jou. Stop volledig. Als je enkel mindert, heeft dit geen positief effect op je gezondheid, en na een tijdje ga je hoogstwaarschijnlijk weer evenveel roken!

Misschien stop jij liever in de week, of op vakantie, omdat je dan minder rookt? Een symbolische dag  zoals je verjaardag of die van je partner kan ook motiverend werken.

Hou zeker rekening met momenten of periodes waar je mogelijk veel stress hebt of gewend bent om te roken. Je plant je rookstop beter na die stressvolle momenten.

Tip 4: Overweeg begeleiding

Je kan op eigen houtje stoppen met roken, of je kan hulp inschakelen. Met de ondersteuning van een gecertifieerd tabakoloog vergroot je jouw kans om succesvol te stoppen. Een tabakoloog is een rookstopspecialist: een arts, psycholoog of andere gezondheidsprofessional, die speciaal is opgeleid om mensen te begeleiden bij het rookstopproces.

De begeleiding kan op drie manieren:

·   Telefonisch met Tabakstop: acht gratis telefonische coachingsessies bij dezelfde tabakoloog, verspreid over ongeveer drie maanden.

·       Persoonlijk bij een tabakoloog in je buurt: samen met je tabakoloog stel je een begeleidingsprogramma op maat op. In het begin ga je elke week naar de tabakoloog. Vanaf het derde à vierde gesprek zit er alsmaar meer tijd tussen de sessies. Goed nieuws: deze begeleiding wordt voor een groot deel terugbetaald. Op tabakologen.be vind je het overzicht van alle tabakologen in jouw buurt.

·       In groep en begeleid door een tabakoloog: in acht sessies van anderhalf uur in groep stop je samen met roken. Het voordeel is dat je steun vindt bij elkaar. Ontdek alle groepssessies die plaatsvinden in jouw buurt op tabakologen.be.

Nicotinevervangers kunnen je slaagkansen verhogen, vooral in combinatie met begeleiding. Bespreek met je tabakoloog of huisarts of nicotinevervangers  voor jou aangewezen zijn. Je bouwt er in stapjes je lichamelijke rookverslaving mee af, zodat je lichaam tot rust komt.

Tip 5: Omgaan met stress

Een stresssituatie kan een risicomoment vormen waarin je ineens weer aan een sigaretje moet denken. Vanwege het "feel good" effect op de hersenen ben je gewend geraakt aan het roken als een manier van omgaan met stress, depressie, angst of zelfs verveling. Het is belangrijk dat je nadenkt over hoe je zo’n situaties zal aanpakken.

De neiging om een sigaret op te steken, staat in je geheugen gegrift. Maar als je niets doet, gaat het verlangen naar een sigaret na een paar minuten vanzelf voorbij. Het is belangrijk om voor die enkele minuten afleiding te vinden, bijvoorbeeld door een glas water te drinken, een maaltafel op te zeggen, een luchtje te scheppen, een vriend te bellen of diep adem te halen. Leer omgaan met stress en zoek ontspanning.

Tip 6: Zoek steun in je omgeving

Zijn er mensen in jouw omgeving die jou kunnen steunen bij het stoppen? Vraag of zij je willen helpen. Je omgeving is enorm belangrijk als je stopt met roken. Zoek steun bij je partner, familie of vrienden. Een schouderklopje kan deugd doen!

Vraag ook aan collega’s en vrienden om niet in je buurt te roken en om je geen sigaretje meer aan te bieden.

Sluit je aan bij de besloten facebookgroep van Tabakstop “Stoppen met roken. Samen lukt het!”  en ontvang steun en nuttige tips van medestoppers. Want samen stoppen, lukt beter dan alleen. Kies je voor groepsbegeleiding, dan zijn je mede-stoppers jouw buddy’s bij je stoptraject.

Tip 7: Ga naar rookvrije plekken

Het aantal rookvrije plekken neemt in België alsmaar toe. Als niemand in jouw buurt rookt, krijg je minder de zin om een sigaretje op te steken. En dat maakt het gemakkelijker om vol te houden. Ontdek alle rookvrije plekken in België.

Tip 8: Vier wat je bereikt hebt!

Wees trots op iedere rookvrije dag en op wat je doet! Beloon jezelf hiervoor. Geef jezelf een cadeautje om te vieren dat je gestopt bent of dat je al een bepaalde tijd lang bezig bent. Je spaart immers heel wat geld uit door niet meer te roken, en een cadeautje hier en daar geeft een nieuwe impuls aan je plannen!

Tip 9: Blijf positief!

Gooi je met positieve ingesteldheid in dit rookstopavontuur, en laat je niet ontmoedigen. Heb je opnieuw een sigaret opgestoken? Evalueer waar je in de val bent gelopen en pik de draad weer op. In elke roker, zit een stopper.

En weet dat heel wat succesvolle ex-rokers meerdere stoppogingen achter de rug hebben. Geef dus niet op na een mislukte poging. Nicotine is een zeer verslavende drug, je bent dus niet zwak als het niet onmiddellijk lukt. Heel wat rokers zijn je voor gegaan, dus jij kan het ook!

Bronnen: