Alle gemeentelijke gebouwen en scholen in Wevelgem voortaan rookvrij:

Alle gemeentelijke gebouwen en scholen in Wevelgem voortaan rookvrij:

28 April 2022

De gemeente Wevelgem start met een nieuwe sensibiliseringscampagne om de sigaret zoveel mogelijk af te zweren. Op plaatsen waar kinderen en jongeren vaak komen wordt de sigaret voortaan afgezworen. “Bij de jeugd zijn de gevaren van het roken goed bekend”, zegt ambassadeur Willem Stock (13) die zijn opa verloor aan de gevolgen van longkanker.

De campagne in Wevelgem wordt overal gevoerd waar jongeren en kinderen vaak komen. “Zo hebben we onlangs nog bloemzaadjes uitgedeeld langs het voetbalveld aan ouders die er niet stonden te roken”, vertelt ambassadeur Willem (13). “Zelf verloor ik mijn opa toen hij nog maar 58 jaar was aan de gevolgen van longkanker. Ik besef de gevaren van het roken dus erg goed. Ook bij de jongeren is dat besef er ondertussen ook echt wel. Als roken vroeger nog stoer was, dan is dat vandaag zelfs marginaal.” Willem gaat binnenkort ook samen met de gemeente sensibiliseren op fuiven en evenementen.

Rookvrije zones

De gemeente voert vanaf nu enkele rookvrije zones in. Na de gemeentelijke speelpleinen volgen nu ook alle gemeentelijke gebouwen en scholen. Maar ook de omgeving van de Sporthal in Gullegem, OC De Stekke in Moorsele en het gemeentelijk park in Wevelgem. “De sigaret moet verbannen worden waar kinderen en jongeren vaak komen”, zegt schepen van Gezondheidsbeleid Geert Breughe (CD&V). “Zo kan het niet zijn dat kinderen die net gedaan hebben met sporten in de sporthal buiten moeten komen en zich door een walm van sigarettenrook moeten wurmen. Ook de scholen engageren zich om aan wachtende ouders te vragen om niet te roken aan de schoolpoort.”

De zones worden afgebakend aan de hand van infobordjes die aan de gebouwen en scholen hangen. “We willen in eerste instantie sensibiliseren en niet sanctioneren.” De campagne past binnen het gezondheidsbeleid ‘Op jouw gezondheid’ van de gemeente. Binnen dit beleid worden vijf thema’s behandeld die elk een ambassadeur hebben, voeding en beweging, mentaal welbevinden, hartveilige gemeente, kankerpreventie en generatie rookvrij.

Bron: Het Laatste Nieuws