Fille souriante sur un toboggan dans une aire de jeux sans tabac

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

05 July 2023

84% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speeltuinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We zetten ze hier voor jou op een rijtje. 👇

Voordeel 1 : Je speeltuin positief op de kaart zetten

Speeltuinen zijn de plek bij uitstek voor kinderen om zich uit te leven en om andere kinderen en volwassenen uit de buurt te ontmoeten. Aanwezige volwassenen vervullen daarom een belangrijke voorbeeldfunctie. Want kinderen kopiëren het gedrag van mensen naar wie zij opkijken, zoals (groot)ouders, toezichthouders en animatoren of andere buurtbewoners. En dat geldt ook voor rookgedrag. Zien roken, doet namelijk roken

Maar liefst 84% van de Belgen (zie p.13) wil dat kinderen kunnen spelen in rookvrije speeltuinen. Door speelterreinen rookvrij te maken je, kom je als lokaal bestuur of vereniging tegemoet aan de wensen van veel kinderen en hun ouders. En zo zet je je speelplek op een positieve manier op de kaart

Voordeel 2: Weerbare en kritische jongeren

In België raken wekelijks vele tientallen jongeren verslaafd aan tabak. Elke jongere is er eentje te veel. Door tabak minder normaal te maken en kinderen een andere sociale norm rond tabak te leren, leer je ze dat roken niet oké is. Dat maakt ze weerbaarder om later, als (jong)volwassene, ‘neen’ te zeggen tegen de sigaret. Want roken begint vaak al op jonge leeftijd. Iets meer dan twee derde van de dagelijkse rokers is begonnen voor zijn 18de. 

Voordeel 3: Passief roken voorkomen

Dat roken slecht is voor je gezondheid, is ondertussen oud nieuws. Maar de effecten van passief roken (het inademen van de tabaksrook van een andere persoon) zijn nog te weinig bekend bij het brede publiek. Meeroken is erg schadelijk voor je gezondheid, ook in de buurt van een sigaret in de buitenlucht. En kinderen zijn extra kwetsbaar voor die schadelijke tabaksstoffen omdat hun lichaam nog volop in ontwikkeling is. 

Een rookvrij speelterrein zorgt dat kinderen niet meeroken en beschermt kinderen en jongeren tegen de effecten van passief roken. Zo kunnen zij zorgeloos in een gezonde omgeving spelen en ravotten.

Voordeel 4 : Gedaan met peuken!

Sigarettenpeuken bestaan vooral uit plastic. Meer dan de helft van al het zwerfvuil bestaat uit peuken. Minder peuken op de grond zorgt voor een blijere natuur. Maar ook voor dalende opruimkosten waardoor je speelterrein er netter uitziet en dat is aangenaam voor iedereen.

Voordeel 5: Veilig en gezond spelen 

Een rookvrije speeltuin draagt bij aan een gezonde en veilige omgeving. Je voorkomt dat kinderen peuken in hun mond stoppen. Ook voorkom je het risico op mogelijke brandwonden.

Kinderen hebben gewoon het recht om hun vriendjes te ontmoeten, te ravotten en spelen in een omgeving die gezond en rookvrij is!

>> Er zijn nog meer voordelen van een rookvrije speeltuinen. Ontdek ze allemaal in onze argumentatienota

>> Wil je als bestuur of vereniging net dat stapje meer doen en aan de slag gaan met rookvrije terreinen? Download ons handig stappenplan
 

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.